Van de voorzitter......
25-3-2020  |
We zijn nu twee weken onderweg in deze ongekende periode. Ongekend in de zin van maatregelen, maar zeker ook ongekend in de effecten die dit heeft of gaat hebben op ons allen. Ons huis is voor nu bijvoorbeeld deels omgetoverd tot virtueel klaslokaal, lang leve de glasvezel kabel in het buitengebied! Maar met een kuchje zit je "stroomschematechnisch" (10x woordwaarde) al snel thuis en kijkt iedereen je aan of je bijna melaats bent, het is een gekke tijd.

Iedereen gaat er ook anders mee om. De één gaat geheel vrijwillig in volledige lockdown, anderen proberen er nog iets van te maken en zoeken elkaar nog een beetje op (zij het op 1,5 meter afstand). Het is zoeken naar een goede "modus operandus". Eentje waar je jezelf nog comfortabel bij voelt, maar ook één waar de omgeving mee kan leven en in overeenstemming is met de alsmaar strenger wordende RIVM maatregelen.

Het besluit van de gemeente om het sportpark tot nader orde geheel af te sluiten, is vanuit bestuurlijk oogpunt en gegeven de precaire maatschappelijke situatie natuurlijk prima te begrijpen. Echter, het waanzinnig mooie weer is ook een pracht van een mogelijkheid om juist even lekker naar buiten te gaan, een frisse neus te halen en de zon even heerlijk op je gezicht te laten schijnen. Zowel voor de fysieke maar zeker ook de mentale weerbaarheid van eenieder een must.

Zelf zitten we thuis niet in lockdown, maar gaan we er eigenlijk redelijk relaxed mee om. Niet onachtzaam (althans, dat denken we zelf), maar relaxed. Mijn vrouw vliegt vannacht bijvoorbeeld met zo'n 300-400 passagiers vanuit Nairobi naar huis, dan moet je er ook wel een beetje relaxed inzitten.

Economisch is het natuurlijk een drama van ongekende proporties (ook voor 't bedrijf waar ik voor werk), gelukkig biedt de NOW regeling mij als werknemer een behoorlijke mate van zekerheid voor de korte termijn. Binnen onze vereniging zijn er echter ook mensen die alles al veel directer zullen voelen, denk aan de horeca, toerisme of een beetje ZZP'er die al vrij snel zonder werk en dus inkomen zou kunnen komen te zitten. Het zijn voor een aantal dus nu al moeilijke tijden, maar dat gaat het ongetwijfeld voor meer mensen worden als dit veel langer gaat duren.

Let dan ook een beetje op elkaar. Niet alleen of je keurig op 1,5 meter van elkaar staat, maar ook hoe het met iedereen gaat. Misschien zitten er mensen nu alleen thuis die wel wat aanspraak kunnen gebruiken, misschien zitten er al mensen verplicht in quarantaine of is er zelfs iemand in de nabijheid al echt weg gevallen door het virus. Het zou zomaar kunnen.

Gegeven de striktere maatregelen die nu tot 1 juni gelden, lijkt het vrijwel onmogelijk dat we voor die tijd de competitie en/of trainingen weer kunnen oppakken. De KNHB is echter nog in overleg met het ministerie om duidelijk te krijgen hoe zij de nieuwe maatregelen dienen te interpreteren en welk effect dat dan heeft op het opstarten van het hockey. Zodra daar meer duidelijk over is laten we je dat uiteraard weten.

Als bestuur zullen we de komende periode toch ook gewoon verder gaan met het doorlopen van de normale processen die horen bij dit deel van het jaar. Dan moet je denken aan het inventariseren van mogelijke opzeggingen onder leden, het beginnen met het formeren van de teams voor het komende seizoen, een inventarisatie plegen onder trainers en coaches om te zien of ze nog een jaartje door willen, maar ook het plannen van nog een aantal events bij ons op de club. Het zou écht mooi zijn als we dit seizoen toch nog weer ergens van start kunnen gaan, al is het maar om samen lekker te trainen en er ergens nog een mooi feestje van te kunnen maken.

Ik wens iedereen, mede namens Dennis, Winold en Vincent, veel gezondheid toe en hopelijk tot snel weer op het veld of langs de lijn,
Ruud